Clicky

تعریف متهم، مظنون، جرم، مجرم، اتهام

تعریف متهم، مظنون، جرم، مجرم، اتهام
  در ترمینولوژی حقوق، متهم چنین تعریف شده است: «کسی که اتهامی متوجه او کنند قبل از اثبات آن در مراجع صالحه و صدور حکم» با توجه به این تعریف، متهم شخصی است که به عنوان فاعل جرم به دادگاه معرفی و نسبت به وی تفهیم اتهام صورت گرفته است. بنابراین چون هنوز بزه انتسابی به وی ثابت نشده محکوم به ارتکاب جرم محسوب نمیشود و نمی توان او را …
ادامه مطلب

تعریف شهروند، حقوق شهروندی

تعریف شهروند، حقوق شهروندی
تعریف شهروند در فارسی شهروند به تبعه، همشهری، هم وطن، شارمند، شهرتاش و ... ترجمه شده است. در ایران به ویژه در دوران قبل از مشروطیت به جای این واژه از کلمه رعیت و رعایا استفاده میشد. بنابراین واژه شهروند در ادبیات ما واژه تازه و جدیدی است به طوری که حتی در فرهنگهای قدیمی مطرح نشده است.   نخستین معنایی که از کلمۀ شهروند به ذهن متبادر میشود این …
ادامه مطلب

تعریف حق و حقوق

 تعریف حق و حقوق
تعریف حق حق از نظر لغوی در زبان فارسی به معنی درست، راست، سزا، سزاوار و عدل آمده است. ولی از نظر اصطلاحی در معانی گوناگون و گاهی با مصادیق متفاوت به کار میرود. بر این اساس برخی آن را امری اعتباری میدانند که به شخص یا گروه خاصی قدرت قانونی میدهد که نوعی تصرف خارجی یا اعتباری در شیء یا شخص دیگر انجام دهد. پاره ای حق را امتیاز …
ادامه مطلب

محرومیت مجرم از حقوق اجتماعی در جرائم عمدی

محرومیت مجرم از حقوق اجتماعی در جرائم عمدی
بر اساس نظر مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه ملاک محاسبه محرومیت اجتماعی برای مجرمان دارای محکومیت کیفری در جرائم عمدی محکومیت قطعی کیفری در نظر گرفته شده در حکم است.   قانونگذار در برخی جرائم همچون جرائم عمدی و محکومیت قطعی کیفری ناشی از جرم، محرومیت از حقوق اجتماعی را با توجه به نوع جرم پیش بینی کرده است که از ٢ سال تا ٧ سال را در بر …
ادامه مطلب

فرق شلاق حدی و شلاق تعزیری

فرق شلاق حدی و شلاق تعزیری
  مجازات شلاق هم به عنوان حد و هم به عنوان تعزیر اجرا می شود. شلاق حدی چیست؟ مجازات شلاق حدی ثابت و مقطوع است و در قانون مجازات اسلامی نوع و میزان آن مشخص شده است. به این معنی که قاضی صادر کننده حکم نمی تواند میزان آن را کم یا زیاد کند.  مانند مجازات شرب خمر که میزان آن ۸۰ ضربه تازیانه است. مجازات حدی در قالب شلاق …
ادامه مطلب

جرایم حدی و مجازات آن

جرایم حدی و مجازات آن
تعریف جرایم حدی هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است، جرم محسوب میشود. مطابق ماده ۱۴ قانون مجازات اسلامی، انواع مجازات شامل ۱.حد ۲.قصاص ۳.دیه ۴.تعزیر می شود. مطابق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی حد به مجازاتی گفته میشود که نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس، تعیین شده است. در اصطلاح حد به عقوبتی گفته میشود که مجازات برای …
ادامه مطلب

تعارض منافع

 تعارض منافع
این نوشته در حقیقت تلخیصی است از یک مقاله برگرفته از رساله دوره دکتری تخصصی نویسنده مسئول اقای دکتر سعید سیاه بیدی کرمانشاهی تحت عنوان «تعارض منافع در حقوق خصوصی: ساماندهی نظریه عمومی» با راهنمایی آقای دکتر حسن بادینی و مشاوره آقای دکتر محسن اسماعیلی و آقای دکتر محمود باقری در دانشگاه تهران   مطابق تعریف و عناصری که از اصطلاح تعارض منافع ارائه خواهد شد تعارض منافع حالتی است …
ادامه مطلب

درجه بندی مجازات ها

درجه بندی مجازات ها
  مجازات بازتاب عکس العمل نهاد قضایی حاکم بر رفتار خلاف قانون و تخلف و جرایم ثابت شده ای است که افراد یک جامعه مرتکب آن می گردند. بر اساس اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، صرفا عمل و رفتاری را می توان جرم محسوب کرد و برای آن مجازات در نظر گرفت که در قانون صراحتا و به طور مشخص به نوع و میزان مجازات آن رفتار اشاره …
ادامه مطلب

تفاوت بین کلمه عقد یا عقود و کلمه قرار داد یا قراردادها

تفاوت بین کلمه عقد یا عقود و کلمه قرار داد یا قراردادها
در قانون مدنی ما هم کلمه «عقد» و «عقود» به کار رفته و هم کلمه «قرارداد» و «قراردادها» به عبارت دیگر قانون مدنی ما بین کلمه «قراردادها» و کلمه «عقود» از نظر به کار بردن این دو کلمه تفاوت قایل شده است. در حالی که می دانیم از نظر معنی و مفهوم این دو کلمه مترادف یکدیگرند. مثلاً فرق نمی کند اگر بگوئیم عقد وکالت یا قرارداد وکالت و همچنین …
ادامه مطلب

ماده ۱۰ قانون مدنی

ماده ۱۰ قانون مدنی
  اصل آزادی قراردادها در حقوق ما به وسیله ماده ۱۰ قانون مدنی اعلام شده است. به موجب این ماده قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که خلاف صریح قانون نباشد، نافذ است؛ پس جز در مواردی که قانون مانعی در راه نفوذ قرارداد ایجاد کرده است، اراده اشخاص حاکم بر سرنوشت پیمانهای ایشان است و آزادی اراده را باید به عنوان «اصل» …
ادامه مطلب

عقد غیر نافذ

عقد غیر نافذ
از مهم ترین مسائل حقوقی که امروزه انسانها در روابط اجتماعی و حتی روابط خانوادگی خود با آن سروکار دارند قراردادهای مختلفی است که بین آنها منعقد می­گردد. حقوقدانان عقد غیر نافذ در حقوق ایران را معادل بطلان نسبی پذیرفته شده در حقوق فرانسه میدانند که در آن وضعیت قرارداد از ابتدا صحیح بوده و دارای اثر میباشد، اما به عللی که در قوانین پیش بینی شده است، قرارداد به …
ادامه مطلب

معنای قولنامه

معنای قولنامه
مفهوم قولنامه زاییده زندگی پیچیده و پرتشریفات دنیای کنونی است که در آن برای انجام یک معامله کوچک نیاز به یک سری مجوزها و پرداخت عوارض و هزینه های مختلف است و معمولاً برای متعاقدین انجام این مقدمات به راحتی و در یک مدت زمان کوتاه و بدون هزینه و یا با هزینه اندک قابل انجام نیست و در نتیجه طرفین که قصد انجام معامله را دارند برای این که …
ادامه مطلب

قولنامه از منظر قانونی

قولنامه از منظر قانونی
  قولنامه از نظر دکتر جعفری لنگرودی عبارت است از: «سندی که حاکی از قرار و مدار طرفین مراضات بر انتقال، در امری مالی برای تعهد فعل معین با تنظیم سند و درج وجه التزام برای متخلف مفاد آن از لزوم برخوردار است.» در تعریفی دیگر از دکتر کاتوزیان بیان شده است: «در مواردی که خریدار و فروشنده قصد معامله ای را دارند که هنوز مقدمات آن فراهم نشده است …
ادامه مطلب

بررسی مفهوم معامله

بررسی مفهوم معامله
  با توجه به این امر که در علم حقوق و به اصطلاح سبک حقوقی برخلاف سبک ادبیات و مانند آن اصطلاحات حقوقی تفنن پذیر نیستند و از جنبه فنی برخوردارند و به کار بردن درست آن ها جزئی از ضروریات مباحث حقوقی است؛ لذا لازم است تعریف معامله؛ با دقت حقوقی ارائه گردد. «معامله» کلمه ای است که در قوانین و نوشته های حقوق دانان ما به عنوان واژه …
ادامه مطلب

عقد معاوضی

عقد معاوضی
  عقد معاوضی در مقایسه با سایر عقود از اهمیت خاصی برخوردار است، چه آنکه علاوه بر تحت پوشش قرار دادن عقود پرکاربردی چون بیع و اجاره، مهم ترین قالب برای نقل و انتقال محسوب می شود. عقد معاوضی به عقدی گفته می شود که در ضمن آن هر یک از متعاقدین متعهد می شود آنچه را که مالک آن می باشد به دیگری تملیک کند . بنابراین از دو …
ادامه مطلب

قراردادهای نمونه با منشاء قانونی

قراردادهای نمونه با منشاء قانونی
در حقوق ایران در نتیجه ضرورتهای اجتماعی، نوعی از قراردادهای نمونه رواج یافته که قانون گذار یا خودش آن را تصویب کرده یا مرجع رسمی دیگری را به تهیه فرم قرارداد مکلف یا مجاز کرده است. این نوع قرارداد، شایسته خلق نامی جدیـد اســت که شاید به کارگیری اصطلاح قراردادهای نمونه با منشأ قانونی در مورد آن مناسب باشد.  در مواردی که قانون‌گذار، متن قراردادی را در خصوص موضوعی مشخص، تصویب …
ادامه مطلب

قرارداد الحاقی

قرارداد الحاقی
قرارداد الحاقی به آن دسته از قراردادها گفته می‌شود که در آن یکی از طرفین قرارداد به دلیل موقعیت اقتصادی برتری که به موجب قوانین و یا در نتیجه کنش‌های اقتصادی برایش ایجاد شده، سعی در تحمیل شروط مورد نظر خود به طرف دیگر قرارداد دارد و طرف دیگر نیز صرفاً توانایی الحاق به قرارداد را دارد و نه امکان گفتگو و چانه‌زنی بر روی شروط آن را. به این …
ادامه مطلب

خسارت قراردادی و وجه التزام

خسارت قراردادی و وجه التزام
خسارت قراردادی از اصطلاحات علم حقوق بوده و به موردی اطلاق می‌شود که به موجب تعهدی لازم الاجراء در حین قرارداد، شخصی به‌لحاظ عهدشکنی ناگزیر از جبران خسارت به طرف مقابل در معامله می‌شود. قانونگذار با تعبیه ساز و کارهایی از یک طرف امنیت و سرعت اجرای قراردادها را تامین نموده، و از طرف دیگر به عنوان عاملی بازدارنده به کاهش میزان دعاوی ناشی از تخلفات قراردادی توجه کرده است. …
ادامه مطلب
سبد خرید