Clicky

حیطه صلاحیت کارشناس در احراز غبن فاحش و ظرایف قیمت گذاری

حیطه صلاحیت کارشناس در احراز غبن فاحش و ظرایف قیمت گذاری
▪️ غبن در اصطلاح حقوقی به مفهوم عدم تعادل ميـان مـورد معامله و ارزش مقرره آن است مانند عدم تعادل ميان ثمن و مبيع  ▪️ ثمن به بهایی اطلاق می شود که کالا در برابر آن معامله شده است خواه با ارزش متعارف کالا بازار برابر باشد و یا بیشتر و یا کمتر باشد و تفاوت با قیمت در همین است زیرا قیمت عبارت است از ارزش کالا در بازار و …
ادامه مطلب

رای وحدت رویه شماره ٨٢١ هیات عمومی دیوان عالی کشور درباره رسیدگی به ادعای غبن افحش

رای وحدت رویه شماره ٨٢١ هیات عمومی دیوان عالی کشور درباره رسیدگی به ادعای غبن افحش
  در جلسه هیات عمومی دیوان عالی کشور، پیرامون اختلاف‌نظر بین شعبه سوم و نوزدهم دیوان عالی کشور در خصوص ادعای غبن افحش در معامله‌‎ای که خیار غبن ضمن آن اسقاط شده، بحث و تبادل نظر صورت گرفت. هیات عمومی دیوان عالی کشور پس از بحث مفصل پیرامون موضوع مطرح شده، در نهایت، رای شعبه سوم دیوان عالی کشور را که مشعر بر لزوم رسیدگی به صحت و سقم ادعای …
ادامه مطلب

فسخ قرارداد به جهت غبن افحش

 فسخ قرارداد به جهت غبن افحش
صورتجلسه نشست قضایی تاریخ برگزاری: ۱۳۹۸/۰۲/۱۹ برگزار شده توسط: استان مازندران/ شهر عباس آباد ▪️موضوع فسخ قرارداد به جهت غبن افحش پرسش به تاریخ ۱۳۹۸/۱/۱۸ معامله‌ای فی‌مابین اقای الف و خانم ب به مبلغ ۶،۸۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال انجام گرفته و در ضمن آن کلیه خیارات از جمله خیار غبن اسقاط می‌شود. سپس آقای الف دادخواستی به خواسته الزام به تنظیم سند رسمی و تسلیم مبیع به طرفیت خانم ب مطرح نموده …
ادامه مطلب

غبن فاحش و خیار غبن

غبن فاحش و خیار غبن
پایبندی به عقودی که طبق قانون منعقد می­شود بر طرفین و قائم مقام آنها لازم است مگر اینکه به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود (ماده ۲۱۹ ق. م.). یکی از این علل قانونی، خیار غبن است که به محض بر هم خوردن تعادل عوضین و ارزش اقتصادی آنها در زمان انعقاد عقود مقابله ای برای حمایت از مغبون ظهور می یابد و اصاله اللزوم را کنار …
ادامه مطلب

نمونه قرار ارجاع امر به کارشناس-تعیین حق پذیره!

نمونه قرار ارجاع امر به کارشناس-تعیین حق پذیره!
اخیرا قرار کارشناسی در اختیار قرار گرفت که در آن قاضی صادر کننده قرار ارجاع امر به کارشناس، تعیین حق پذیره وقف را به کارشناس ارجاع نموده بود. در این قرار چند مورد مبهم به چشم می خورد که اشاره بدان بهانه ای است برای بازکردن و واکاوی حق پذیره و نقش کارشناس در تعیین آن قرار ارجاع امر به کارشناسی تصمیم دادگاه : با توجه به محتویات پرونده، اظهارات …
ادامه مطلب

جواز بیع عین موقوفه

جواز بیع عین موقوفه
در منابع فقهی و حقوق ایران اصل بر این است که مال موقوفه قابل خرید و فروش نمیباشد به عبارت دیگر انجام هر گونه عمل حقوقی که سبب انتقال عین موقوفه به دیگران شود جایز نیست. قائلین به این اصل و قاعده کلی به دلایل مختلفی از قبیل اجماع، ملاحظه وقفهای صادره از ائمه علیهم السلام، منافات داشتن بيع وقف باحقوق سه گانه (حق خداوند متعال، حق واقف، حق موقوف عليهم) …
ادامه مطلب

مفهوم حق پذیره در وقف

مفهوم حق پذیره در وقف
یکی از موضوعات مهم نظری و عملی باب وقف، حق تقدیمی یا پذیره است. در ازای اولویتی که برای فرد در این ملک و تمدید اجاره آن ایجاد می شود، مبلغی تحت عنوان حق تقدیمی یا پذیره دریافت می گردد. از نظر کارکرد، پرداخت پذیره از سوی مستأجران املاک موقوفه، در حکـم عـوض تصرفات در عین موقوفه محسوب می شود؛ به این دلیل که مستأجران با پرداخت پذیره، محق در …
ادامه مطلب

وقف

وقف
کارشناسان رسمی دادگستری به حکم قانون و بر اساس صلاحیت های تعریف شده، درگیر مسائل مرتبط با وقف، املاک موقوفه، فروش عین موقوفه و ... هستند. بدون شک لازمه ارایه نظریه کارشناسی دقیق و قابل استناد، درک ماهیت مفاهیم حقوقی و اشراف بر ماهیت آنها توسط کارشناسان است. در این مطلب، مبحث وقف با استفاده از مقالات حقوقی مختلف و سایر منابع با زبانی ساده، برای جامعه هدف یعنی کارشناسان …
ادامه مطلب

مسئولیت مدنی

مسئولیت مدنی
هر عقل سلیمی چنین حکم می‌کند که هر کس به دیگری ضرر بزند باید آن را جبران کند، مگر در مواردی که ورود ضرر به دیگری، قانونی باشد یا ضرری که به شخص وارد شده است ناروا و نامتعارف جلوه نکند. ▪️در کتاب دکتر لنگرودی، مسولیت به معنای تعهد قانونی شخص بر رفع ضرری که به دیگران وارد کرده است خواه این ضرر ناشی از تقصیر خود وی باشد یا …
ادامه مطلب

مسئولیت مدنی، مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی

مسئولیت مدنی، مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی
  مسئولیت مدنی مسئولیتی است، که در برابر ایجاد خسارت به وجود می‌آید و به وجود آورنده خسارت را ناگزیر از جبران خسارت می‌نماید. مسئولیت مدنی به معنی مسئولیت پرداخت خسارت است.(جعفری ‏لنگرودی، ١٣٧٨، ص۶۴۵) بنابراین هرجا که شخص در برابر دیگری مسئول جبران خسارتی باشد، در آن‏جا مسئولیت مدنی وجود دارد. بر مبنای مسئولیت مدنی بین زیان‏ زننده و زیان ‏دیده، رابطه‌‌ای خاص به وجود می‌آید، که همان جبران …
ادامه مطلب

ماهیت حقوقی خسارت

ماهیت حقوقی خسارت
خسارت به طور كلي در حقوق مدنی تحت دو عنوان بررسي مي شود: الف) خسارت ناشي از قرارداد        ب) خسارت غير قراردادی در تميز اين دو نوع مسئوليت بايد گفت كه مسئوليت در صورتي قراردادي است كه دو شرط در آن جمع باشد: ۱) بين زيان ديده و عامل ورود ضرر قرارداد نافذی حكومت كند. ۲) خسارت ناشي از اجرا نكردن مفاد اين قرارداد باشد.فقدان يكي از اين دو شرط مسئوليت …
ادامه مطلب
سبد خرید