Clicky

قراردادهای نمونه با منشاء قانونی

قراردادهای نمونه با منشاء قانونی
در حقوق ایران در نتیجه ضرورتهای اجتماعی، نوعی از قراردادهای نمونه رواج یافته که قانون گذار یا خودش آن را تصویب کرده یا مرجع رسمی دیگری را به تهیه فرم قرارداد مکلف یا مجاز کرده است. این نوع قرارداد، شایسته خلق نامی جدیـد اســت که شاید به کارگیری اصطلاح قراردادهای نمونه با منشأ قانونی در مورد آن مناسب باشد.  در مواردی که قانون‌گذار، متن قراردادی را در خصوص موضوعی مشخص، تصویب …
ادامه مطلب

قرارداد الحاقی

قرارداد الحاقی
قرارداد الحاقی به آن دسته از قراردادها گفته می‌شود که در آن یکی از طرفین قرارداد به دلیل موقعیت اقتصادی برتری که به موجب قوانین و یا در نتیجه کنش‌های اقتصادی برایش ایجاد شده، سعی در تحمیل شروط مورد نظر خود به طرف دیگر قرارداد دارد و طرف دیگر نیز صرفاً توانایی الحاق به قرارداد را دارد و نه امکان گفتگو و چانه‌زنی بر روی شروط آن را. به این …
ادامه مطلب

نقش کارشناسان در تعیین خسارات توافقی

نقش کارشناسان در تعیین خسارات توافقی
چنانچه طرفین یک قرارداد، ضرر و زیان را در هنگام انعقاد عقد اصلی و پیش از ورود خسارت، به طور صریح تعیین کرده باشند، پرداخت این خسارت یا بوسیله ضررزننده است که از آن به شرط وجه التزام یاد می‌شود و یا بوسیله شخص ثالث است که از آن به بیمه یاد می‌گردد. فرق وجه التزام و ضرر و زیان وجه التزام با ضرر و زیان و خسارت انجام ندادن …
ادامه مطلب

خسارت قراردادی و وجه التزام

خسارت قراردادی و وجه التزام
خسارت قراردادی از اصطلاحات علم حقوق بوده و به موردی اطلاق می‌شود که به موجب تعهدی لازم الاجراء در حین قرارداد، شخصی به‌لحاظ عهدشکنی ناگزیر از جبران خسارت به طرف مقابل در معامله می‌شود. قانونگذار با تعبیه ساز و کارهایی از یک طرف امنیت و سرعت اجرای قراردادها را تامین نموده، و از طرف دیگر به عنوان عاملی بازدارنده به کاهش میزان دعاوی ناشی از تخلفات قراردادی توجه کرده است. …
ادامه مطلب

قصد و رضا و تاثیر آن دو در تحقق عقد

قصد و رضا و تاثیر آن دو در تحقق عقد
بر خلاف آنچه از ظاهر عبارت بند ١ ماده ١٩٠ قانون مدنی بر می آید قصد و رضا دو ماهیت مستقل اند و وجود و عدم هر کدام در عقد تأثیری متفاوت با دیگری دارد. رضا که شوق به ایجاد وضع جدید است شرط نفوذ عقد، و قصد که عبارت است از ایجاد وضع جدید در عالم تصور، شرط صحت آن است. بر خلاف قصد که وجود آن حین انعقاد …
ادامه مطلب

تعدیل قرارداد

تعدیل قرارداد
منظور از تعدیل همان طور که از نامش پیداست آن است که عوضين مورد تعهد، متعادل شوند. مسلماً فرض این است که قرارداد در زمان انعقاد و در شرایط عادی متعادل است و هر کس براساس توان و شایستگی و اهلیتی که از آن برخوردار است، می تواند قرارداد متوازنی را منعقد کند؛ با وجود این گاه در قراردادهایی که اجرایشان به طول می انجامد حوادثی غیر منتظره، غیر قابل …
ادامه مطلب

اقاله (حقوق خصوصی)

اقاله (حقوق خصوصی)
  اقاله در فقه و حقوق تراضی دو طرف عقد است بر انحلال آن. پس، رضایت دو طرف معامله برای از بین بردن عقد لازم و ضروری می‌باشد. بدین صورت هر کدام از طرفین معامله چیزی را که به طرف دیگر داده است پس می‌گیرد. اقاله در لغت، مصدر باب افعال از ریشۀ «قول» به معنای فسخ، برانداختن، توافق، توافق را از میان بردن می‌باشد. قانون مدنی اقاله و تفاسخ …
ادامه مطلب

فسخ

فسخ
فسخ در لغت به معنای نقض، زایل گردانیدن، تباه كردن و شكستن آمده است. فسخ كه به آن انحلال ارادی قرارداد نیز گفته می‌شود، در اصطلاح حقوقی عبارت است از پایان دادن حقوقی به قرار داد به وسیله یكی از دو طرف قرارداد یا شخص ثالث. فسخ یا انحلال ارادی قرارداد از حیث جایگاه حقوقی یكی از مباحث اسباب سقوط تعهدات و قراردادها می‌باشد. بحث فسخ قرارداد، اختصاص به عقود …
ادامه مطلب

شرط

شرط
  واژه «شرط» از اصطلاحاتی است که در معنی و مفهوم آن اختلاف زیادی شده است. در علوم مختلف از آن تعریف شده و اهمیت فراوانی در زندگی روزمره مردم دارد. چرا که روابط حقوقی اشخاص اغلب مبتنی بر شروط است و از کاربردی‌ترین واژه‌های حقوقی در معاملات مردم است. به‌طوری‌ که کمتر قراردادی بدون شرط و التزامات طرفین تنظیم می‌شود. بخش عمده‌ای از قراردادهای امروزی را شروط مندرج در …
ادامه مطلب
سبد خرید