کارشناس در لغت به معنای دانای کار، دانشمند، بخرد، خبره، متخصص و در اصطلاح به شخصی گفته می شود که دارای تخصصی در علم یا فنی باشد. این اصطلاح را فرهنگستان بهجای اصطلاح «خبرویت» متداول در دادگستری پذیرفته است.
هرچند در قوانین ما برای کارشناس تعریفی به میان نیامده است، لیکن در ماده ۲۵۷ الی ۲۶۹ قانون آیین دادرسی از رجوع به کارشناس و در ماده ۱۲۳ الی ۱۳۰ و خصوصاً ماده ۱۵۵ الی ۱۶۷ قانون دادرسی کیفری جدید در این مواد به ترتیب از معاینه محل و تحقیقات محلی و اهل خبره، کارشناس رسمی یا خبره و کارشناس منتخب و کارشناس رسمی دادگستری سخن به میان آمده است.
البته در سایر قوانین خاص حقوقی و کیفری و نیز مقررات و آییننامههای دولتی (نظامات دولتی) مکرراً نام کارشناس رسمی دادگستری جهت انجام امور کارشناسی اشارهشده است.
علمای حقوق، تعاریف متعددی از کارشناس و امر کارشناسی به عمل آوردند که تعریف ذیل یکی از آنهاست، استفاده از تخصص، دانش و اطلاعات فنی یک یا چند شخص برای حل یک مجهول قضائی یا غیر قضائی را کارشناسی مینامند و کارشناس کسی است که به مدد تجربه و اطلاعات در حل این مجهول کمک مینماید.
همچنین گفته شده «کارشناس» عبارت است از: «شخصی که به مناسبت علم یا شغل یا کسب، دارای معلومات و تشخیص لازم باشد» کارشناس در واقع شاهد خاص در مقابل شاهد عام است. شاهد خاص کسی است که به هنگام وقوع حادثه در صحنه حاضر نبوده و یا در جریان اقدامات و عملیات انجامشده نمیباشد. لیکن با تکیه بر تفکر، تدبّر و دانش وسیع علمی، فنی و تخصصی خود در زمینه ارجاعی میتواند چگونگی حدوث موضوع را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و واقعیت امر را کشف نماید.
به عبارتی کار اصلی کارشناس کشف واقع و قضاوت فنی و تخصصی امور ارجاعی است. در مقابل شاهد عام و معمولی یا شاهد عینی کسی است که به هنگام وقوع حادثه در صحنه حاضر بوده و مسائل را رأساً دیده و یا شنیده و اقدامات انجام شده در صحنه را مشاهده کرده است.
در یک نظر کلی کارشناس شخصی است که با استفاده از معلومات فنی، تخصصی و تجربی خود یاور و همکار شخص دادرس در امور قضائی محسوب و به وی در تصمیمگیری و انشاء رأی کمک مینماید و در امور غیر قضائی نیز با استفاده از دانش و تخصص و تجربه خود به وزارتخانهها، سازمانها، نهادها و دستگاههای اجرائی دولتی و حتی سازمانهای غیردولتی، خدمات کارشناسی ارائه مینماید.
با توجه به تعریف کارشناس و اینکه کارشناسی امری خطیر و یکی از خدمات مهم و ضروری برای جامعه است توجه به همین اهمیت خاستگاه و جایگاه کارشناس است که طبق ماده ۱۷ ق.ک.ک.ر.د بایستی هر کارشناس رسمی دادگستری جدیدالورود به کانون به هنگام دریافت پروانه کارشناسی و در بدو شروع بکار خود با حضور در جلسه هیئتمدیره کانون و با حضور رئیس دادگستری استان یا نماینده وی سوگند یاد نماید.
کارشناسی
کارشناسی در لغت به معنای شناسایی کار معرفت به امور و خبرگی می باشد. در اصطلاح کارشناسی «تحقیقی است که دادگاه، به منظور تمییز حق یا تمهید مقدمات آن، بر عهده شخص صلاحیت داری به نام کارشناس مینهد و از او میخواهد که اطلاعات فنی و حرفهای را که در دسترس دادگاه نیست، در اختیار دادرس قرار دهد یا اعتقاد و استنباط خود را از قراین فنی و علمی بیان کند.» در فقه با وجود اینکه در موارد پراکنده و مکرر به نظر اهل خبره استناد شده و از آن سخن به میان آمده است فقها توجه کمتری به ارائه یک تعریف جامع از آن کرده اند بیشتر به بیان شرایط و اعتبار آن پرداخته اند.
ﻧﻈﺮﯾﻪ ﮐﺎرﺷﻨﺎس
ﻧﻈﺮﯾﻪ ﮐﺎرﺷﻨﺎس مترادف نظر «اهل خبره» و «اهل معرفه» شناخته شده و اهل خبره کسانی معرفی شدهاند که در «موضوع عادی یا معنوی معین دارای بصیرت و اطلاعات خاص که از ممارست متمادی آنها حاصل شده است، باشند.» بنابراین با توجه به تعاریفی که از کارشناس و اهل خبره ارائه شده و با در نظر گرفتن این مطلب «ﻧﻈﺮﯾﻪ ﮐﺎرﺷﻨﺎس» رامی توان رجوع به اهل خبره برای تشخیص امور فنی و تخصصی جهت اثبات دعوی دانست در تعریف کارشناسی میتوان گفت: عبارت است از رجوع به شخص یا اشخاصی که به سبب ممارست و مهارت و تجربه در موضوع یا موضوعاتی از امور فنی و تخصصی، صاحب نظر هستند و کسب نظر از آنها برای تشخیص موضوعاتی که شناخت آنها نیاز به تخصص بوده است.
پی نوشت
با توجه به نظریه مشورتی شماره ۱۷/۹/۱۳۹۳/۲۲۳۰/۹۳/۷ اداره کل حقوقی قوه قضائیه، اطلاق کارشناس رسمی دادگستری بر مهندسان موضوع ماده ۲۷ قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴ منطبق بر قانون نمیباشد، لذا مهندسان مزبور نمیتوانند از عبارت کارشناسان رسمی ماده ۲۷ قانون موصوف استفاده نمایند.
جمع آوری و نگارش بختیار سیدنظامی (کارشناس رسمی دادگستری و دانش آموخته حقوق)
ویرایش نوید دولت آبادی فراهانی (کارشناس رسمی دادگستری رشته راه و ساختمان)