Clicky

تصویری جدید از ایده طرح تفصیلی شهر تهران در دهه ۴۰

به صورت خیلی اتفاقی در یکی از سایتهای خارجی(کشور نیوزیلند) عکس زیر رو دیدم که یکی از ایده های طرح تفصیلی شهر تهران در دهه ۴۰ خورشیدی می باشد که آقای Victor Gruen اتود آن را زده ویکتور متولد وین اتریش بوده ولی معروفیت خود را مدیون طرح های معماری برای فروشگاه ها و مال های کشور آمریکاست.

از نکات جالب این طرح می توان به پراکندگی بیمارستانها، دانشگاه ها، پارکهای جنگلی و خطوط ریلی سریع السیر اشاره کرد هرچند تهرانی که در حال حاضر می بینیم شباهت زیادی با این طرح دارد و پارک های جنگلی لویزان، چیتگر، سرخه حصار علیرغم تغییر کاربری بخش بزرگی از آن خدا رو شکر هنوز وجود دارد (البته تا الان یعنی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ ) ولی جای چند پارک بزرگ جنگلی خالیست. شبکه خطوط حمل و نقل سریع در این نقشه بسیار جالب است که با توسعه و اتصال آنها مطابق این طرح چه تحول شگرفی در حوزه حمل و نقل عمومی اتفاق می افتاد.

پراکندگی بیمارستانهای بزرگ از نکته جالب این طرح است که کاملا با شرایط فعلی تفاوت دارد به طوری که درحال حاضر در شعاع یک کیلومتری میدان ونک بیش از ۲۰ بیمارستان بزرگ واقع گردیده است. موقعیت دانشگاه ها با حال حاضر مطابقت دارد به طوری که دانشگاه عالی دفاع و علامه تقریبا در محلی که میبایست ساخته شده اند هرچند برای کل شهر تهران ۴ دانشگاه در نظر گرفته شده بود که به نظر میرسد برای جمعیت اون سالها و رشد منطقی تهران کافی بوده است باید توجه داشت که در شهرهای دیگر دانشگاه های بسیار ممتازی همچون دانشگاه شیراز و ... در حال احداث و یا بهره برداری بودند.

این عکس را گوگل کردم ولی در هیچ جای دیگر چه سایتهای داخلی و چه خارجی پیدا نکردم بنابراین با اشتراک گذاشتن آن انشالله اساتید و دانشجویان و همچنین محققان و علاقه مندان در حوزه شهرسازی و معماری و عمران بتوانند بهره ببرند.

به قلم نوید دولت آبادی فراهانی (کارشناس رسمی دادگستری)

 

سبد خرید